Περιγραφή και στόχοι
Ο κύριος στόχος αυτής της διαδικτυακής κατάρτισης είναι η διδασκαλία θεμάτων STEAM με τη χρήση της μάθησης που βασίζεται στη φύση μέσω της δημιουργίας ενός μεσογειακού κήπου άγριας ζωής.
Για οδηγίες σχετικά με τη δημιουργία ενός μεσογειακού κήπου άγριας ζωής μπορείτε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο κήπου «Ας φτιάξουμε έναν κήπο άγριας ζωής» που μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε σε αυτόν τον σύνδεσμο:
Σε αυτή την εκπαίδευση σας δίνουμε μερικές ιδέες και πηγές για το πώς να εξερευνήσετε έναν κήπο άγριας ζωής με τους μαθητές σας. Υπάρχουν ορισμένες πτυχές που μπορείτε να ερευνήσετε πριν από την κατασκευή του κήπου, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και μετά την ολοκλήρωσή του. Πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη, οπότε υπάρχουν πολλά να κάνετε και να μάθετε.
Δομή του μαθήματος
Αυτή η κατάρτιση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς με μαθητές ηλικίας από 12 έως 18 ετών.
Το μάθημα θεωρητικά χωρίζεται σε δύο κεφάλαια.
- Κεφάλαιο 1
Αυτό το κεφάλαιο είναι μια θεωρητική εισαγωγή (μία ενότητα) όπου μπορείτε να μάθετε λίγα περισσότερα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την εκπαίδευση STEAM και να παρακολουθήσετε βίντεο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να δημιουργήσετε έναν Μεσογειακό κήπο άγριας ζωής με τους μαθητές σας. Σε αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε επίσης κάποια κουίζ και ερωτήσεις που πρέπει να ολοκληρώσετε για να προχωρήσετε στο επόμενο κεφάλαιο.
- Κεφάλαιο 2
Αυτό το κεφάλαιο αφορά τη πρακτική εφαρμογή δραστηριοτήτων. Είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες: Το Έδαφος, Το Νερό, Η Βιοποικιλότητα και Οι Άνθρωποι. Αυτές είναι οι πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη και που μπορείτε να εξερευνήσετε όταν δημιουργείτε έναν κήπο άγριας ζωής με τους μαθητές σας. Οι δραστηριότητες που προτείνουμε μπορεί να περιλαμβάνουν υλικό όπως φύλλα εργασίας, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας με τους μαθητές σας, πληροφορίες σχετικά με τα κύρια θέματα και βίντεο για το πώς να φτιάξετε κάτι.
Υπάρχουν πολλά να μάθουμε και να εξερευνήσουμε, οπότε ας ξεκινήσουμε!
Το μάθημα αυτό σχεδιάστηκε από την SPEA (Bird Life Portygal) στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Blooming Schools.Το Blooming Schools υλοποιείται σε 4 ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα και Ρουμανία. Σκοπός του είναι να φέρει μια δόση πράσινου ακτιβισμού στα σχολεία και στα παιδιά που τα παρακολουθούν, επενδύοντας στη δημιουργία κήπων άγριας ζωής στους σχολικούς χώρους, όπου αυτοί απουσιάζουν, ώστε να χρησιμοποιούνται ως μαθησιακό περιβάλλον και ως τρόπος προώθησης της ολοκληρωμένης μάθησης. Το έργο αυτό καθοδηγείται από μια κοινοπραξία 7 εταίρων:
Μετάφραση περιεχομένου: Σοφία Παλλαντζά & Γιώργος Δροσόπουλος
Επιμέλεια Μαθήματος: Λίλα Δερουγγέρη & Ευγενία Πανώριου